Léto 2014

 

Červnové vlaky s motorovou lokomotivou „Faur“

Již po šesté se v červnových pracovních dnech objevil na osoblažských kolejích výletní vlak v čele s motorovou lokomotivou TU38.001 „Faur“. Letos došlo k zásadním provozním změnám. Dosud tyto vlaky jezdily ve čtvrtky a pátky dle jízdního řádu stejného i pro parní lokomotivy.

Protože jsme chtěli vyjít vstříc potřebám našich návštěvníků, rozhodli jsme se pro letošní sezónu udělat jízdní řád ušitý „Fauru“ přímo na míru. Ze zkušeností jsme také změnili provozní dny. Letos tyto vlaky jezdily ve středu a ve čtvrtek.

Fotografie zaznamenaly poslední jízdu tohoto vlaku ve čtvrtek 19. června. Na příští rok se s tímto typem vlaků již nepočítá. „Faura“ tak bude možné potkávat na trati jen při mimořádnostech.

foto Jan Štefek

Slezská muzejní noc v Třemešné

Slezská muzejní noc pořádaná Slezským zemským muzeem v Opavě má dlouhou tradici. Již několik let se jí účastní také Slezské zemské dráhy. Ve spolupráci s firmou OLPAS Moravia byli letos návštěvníci do Třemešné přivezeni motorovým vozem M131.1454 „Hurvínek“. Ten po hodinové přestávce pokračoval v trase Krnov – Opava – Krnov.

Program v Třemešné byl plně v režii Klubu přátel osoblažské úzkokolejky. Na návštěvníky čekala zatopená parní lokomotiva, projekce přímo v depu, osvěžení v Pivním vagónu, ochutnávka speciální modré vody z modrého tendru nebo chleba se slaninou přímo z pece parní lokomotivy.

foto Pavel Schreier

Den dráhy s dvěma parními vlaky – oslavy 10 let výletních vlaků SZD

Na Slezskou muzejní noc navazoval tradiční Den dráhy, tentokrát spojený s oslavami 10 let výletních vlaků SZD. Poprvé v historii byly na Osoblažské úzkokolejce vypraveny dva výletní parní vlaky s různými parními lokomotivami. Dnu dráhy se komplexně věnuje samostatná fotogalerie.

foto Pavel Schreier

Fajné léto na Osoblažce

Třetí ročník Fajného léta také doznal určitých změn. Tou nejpříjemnější byla změna místa konání. Fajné léto se přesunulo ze Slezských Rudoltic do Osoblahy a nebylo tak potřeba měnit jízdní řád vlaku tak, jako tomu bylo předešlé dva ročníky.

Na programu bylo několik hudebních a cirkusových představení. Celou akcí provázel známý voják Švejk a návštěvníci měli opět možnost zkusit, jak šmakuje Moravskoslezsko.

foto Pavel Schreier

Víkend 2. a 3. srpna

Podívejte se na fotografie z jednoho obyčejného slunečného letního víkendu na Osoblažské úzkokolejce.

Nedělní cesta parního vlaku z Osoblahy do Třemešné byla zpestřena mimořádným křižováním. Kvůli zpoždění vlaku ČD bylo křižování s vlakem SZD přeloženo až do Liptaně a nám se tak naskytl nevídaný pohled na osobní vlak Českých drah na manipulační koleji.

foto Pavel Schreier

Zajímavé setkání při dožínkách ve Slezských Rudolticích

O zajímavá setkání u našeho parního vláčku není během sezóny nouze. Jedno dosud nevídané setkání se událo díky konání dožínek ve Slezských Rudolticích v sobotu 16. srpna. Parní vlak na svém příjezdu do Rudoltic vítal slavnostní salvou K. u. K. Infanterie Regiment L. J. M. von Daun Nö. 59. Regiment tvořili členové Klubu vojenské historie ze Zlatých Hor a během stání vlaku ve stanici vzniklo několik pěkných fotografií.

foto Pavel Schreier

Strašidelný parní vlak do strašidelného zámku

V sobotu 23. srpna se na zámku ve Slezských Rudolticích konala tradiční akce „Strašidla na zámku“. Ve spolupráci se Slezskými zemskými drahami, Klubem přátel osoblažské úzkokolejky a SDH Třemešná 2 byl poprvé vypraven večerní strašidelný parní vlak. Pekelný parní stroj řídil samotný Lucifer a ve vagónech jste mohli napočítat několik desítek strašidel. Mnoho dalších strašidelných bytostí bylo k vidění i okolo trati. Dle údajů z rudoltického zámku bylo napočítáno na celé akci přes 70 strašidel.

foto Pavel Schreier, Lenka Malinová, David Žák

Poslední srpnový víkend

O posledním prázdninovém víkendu byla čtvrtá a poslední možnost svézt se parním vlakem s „Rešicou“ U46.002 v roce 2014. Počasí přálo a o cestující jako vždy nebyla nouze.

foto Radim Škopec a Pavel Schreier

Moravskoslezský kraj

Na závěr posíláme veliké díky za finanční podporu v sezóně 2014 všem našim sponzorům a především Moravskoslezskému kraji, bez jehož dotace by byl provoz nemyslitelný.