Dub 182016
 

Hodně napilno, měli v poslední době nadšenci z Osoblažské úzkokolejky, jelikož v minulém týdnu proběhly hned dvě akce, na kterých využili možnost propagace a zviditelnili populární „dráhu sta oblouků“.

První akcí byla poznávací study tour „Jeseníky na jaře“, kterou pro novináře a zástupce cestovních kanceláří připravil Euroregion Praděd v rámci Destinačního managementu v Jeseníkách. “Několik zástupců novin a cestovek poznalo ubytovací a stravovací zařízení v Jeseníkách, které spolupracují s Euroregionem Praděd a celá akce byla ukončena u nás na Osoblažce v Pivním vagónu, kde na hosty čekalo bohaté občerstvení“ přiblížil průběh akce David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Občerstvení ale nebylo jen tak ledajaké. Projížďka parním vlakem na úzkokolejce je totiž certifikována jako originální zážitek v rámci regionální značky JESENÍKY originální produkt® a proto i malý raut byl připraven ve spolupráci s výrobci, kteří tuto značku také sdílejí, mezi něž patří například Dvorecké uzeniny, Pekárna Slovanka z Krnova nebo výrobky z Kozího sýra z Horního Benešova. K těmto pochutinám pak bylo nabízeno regionální pivo Nachmelená opice z Krnova, která o regionální značku také bude usilovat. „Na stěnách Pivního vagónu pak byly vystaveny obrazy osoblažské krajky, která jakožto tradiční paličkovaný šperk také získala jesenickou regionální značku.“ zmínil pro Osoblažsko typický produkt Chovančík.

Druhá akce již byla ale pojata trochu obšírněji a mezinárodněji. Turistická oblast Jeseníky dostala možnost se prezentovat na veletrhu technických památek, který se uskutečnil ve dnech 15. a 16. dubna 2016 v hornoslezském městě Zabrze a Osoblažská úzkokolejka byla hrdým partnerem turistické oblasti Jeseníky jakožto významná technická památka v regionu Jeseníků. „Náš zástupce získal opět díky vstřícnosti Euroregionu Praděd mnoho nových kontaktů, nápadů a rozšířil si své znalosti o mezinárodní scénu, jelikož součásti veletrhu byla i konference s názvem „Nové odvětví pro turistiku – Nemateriální průmyslové dědictví“, na které vystupovali zástupci technických památek až z Belgie a Francie“ zmiňuje zajímavé střípky z veletrhu Pavel Schreier ze Slezských zemských drah, které již několik let aktivně spolupracují s Euroregionem Praděd v rámci projektu Destinačního managementu v Jeseníkách.

„Na těchto dvou akcích jde vidět, že o naši úzkokolejku je zájem a díky spolupráci různých aktérů v cestovním ruchu v Jeseníkách se nám podařilo se zpropagovat ještě před zahájením sezóny parního vlaku, která začne již 8. května a na kterou všechny srdečně zveme!“ připomíná již brzký začátek sezóny Schreier.