Dub 272016
 

ban2016-01s

Již dvanáct let jezdí na unikátní úzkokolejce na Osoblažsku parní vlak a po zimním spánku tak bude 8. května opět zahájena turistická sezóna nejen parního vlaku, ale také celého regionu. Od tohoto data se postupně začnou otevírat brány zámků a muzeí na celém Osoblažsku a začne pořádání nejrůznějších akcí. Tento rok se navíc atraktivity v Jeseníkách propojily a vytvořily pro turisty zajímavou soutěž, na jejímž konci dostane každý slaďoučké oplatky!

Celá akce začne v deset hodin na nádraží v Třemešné a ponese se v duchu tradic a regionálních produktů. Již tradičně budou první výletníky a turisty vítat v krojích umělci ze Slezského souboru Heleny Salichové, kteří dotvoří společně s parním vlakem atmosféru z dob, kdy jízda parního vlaku a kroje byly na denním pořádku. Jako další a pro Osoblažsko specifická tradice, bude ukázka paličkovaní místní Osoblažské krajky, která bude k zakoupení zde i v Osoblaze. Osoblažská krajka, stejně jako projížďka parním vlakem nebo soutěžní oplatky získali značku JESENÍKY originální produkt®, která garantuje kvalitu, tradici a původ z Jeseníků.

Nejdůležitější bod programu ale přijde na řadu po desáté hodině a třicáté minutě. Díky aktivitám Euroregionu Praděd, který dlouhodobě spolupracuje a propojuje subjekty v cestovním ruchu v Jeseníkách, se podařilo vymyslet na období od května do konce srpna zajímavou „oplatkovou“ soutěž, která zde bude symbolicky zahájena.

Pokud turista navštíví alespoň 4 turistické cíle z určitého území, nechá si dát na letáček razítko z navštíveného místa, nebo si udělá populární „selfíčko“, získá na informačním centru příslušné oblasti (Krnov, Bruntál, Rýmařov, Vrbno p. P. a Jeseník) slaďoučké oplatky, ve kterých jsou navíc ukryté zajímavé ceny včetně pobytů pro celou rodinu v Jeseníkách!“ přibližuje zajímavou soutěž pro turisty David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky. Na symbolickém zahájení samozřejmě nebudou chybět hosté z Mikroregionu Osoblažsko, Euroregionu Praděd, Moravskoslezského kraje nebo města Krnov, kteří zároveň slavnostně vypraví vlak v čele s dvěma parními lokomotivami na cestu do Osoblahy v 10:45.

V Osoblaze bude pro návštěvníky připraven mezi 12. až 15. hodinou doprovodný program připravený Osoblažským cechem. „Osoblažských cech už třetí rok připravuje program pro turisty na osoblažském nádraží, kde se zvláště děti mohou těšit například na dětské atrakce nebo jízdy na koních od paní Václavíkové z Minifarmy Osoblaha. Naopak rodiče budou mít jedinečnou možnost shlédnout paličkování Osoblažské krajky nebo zakoupit dětem sladké perníčky. Pro zvídavé zájemce bude také otevřeno Osoblažské retromuzeum v blízkosti náměstí“ vyjmenovává možnosti jak strávit den v Osoblaze Chovančík. Na cestu zpět se parní vlak poté vydá v 15:08 hodin.

Turistickou sezónu zahajujeme společně již třetí rok a stala se z toho krásná tradice“ zdůrazňuje Chovančík a ihned zmiňuje další akce, které následují v osoblažském regionu po zahájení turistické sezóny. Např. již 26. ročník Janovského jarmarku, který se koná v sobotu 21. května, stejně jako slavnostní zahájení zámecké sezóny na zámku v Linhartovech. Ve stejný den ale v odpoledních hodinách od 17 hodin můžete, pokud si zakoupíte předem vstupenky, jít na koncert Františka Nedvěda, který se koná na zámku ve Slezských Rudolticích.

Samotná letní sezóna propukne na Osoblažsku v červnu, kdy začnou jezdit od 4. června nejprve každou sobotu parní vlaky. A právě 4. června vyjede pro děti parní Pohádkový vlak s Loupežníkem Hotzenplotzem.

Během léta, kdy budou parní vlaky jezdit každý víkend je navíc ve spolupráci s Mikroregionem Osoblažsko a obcemi Osoblažska připravováno mnoho dalších tematických vlaků. Za všechny jmenujme například Strašidelný večerní vlak do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích v sobotu 27. srpna nebo Gastrovlak na V. ročník Gastrofestivalu „Ochutnej Osoblažsko“ do Osoblahy v sobotu 3. září. Parní vlaky pak svou letní sezónu uzavřou třetí sobotu (v září jezdí vlaky pouze o sobotách) v měsíci – 18. září.

Na tuto sezónu navíc chystáme překvapení v podobě Olympijského vlaku, který jednu sobotu o prázdninách promění Osoblažskou úzkokolejku v „malé Rio“! Tak nezapomeňte sledovat naše webové stránky www.osoblazsko.com.

Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF nebo DOC