Čvn 162016
 

ban2016-03

Den dráhy na Osoblažské úzkokolejce je již mnoholetá a zaběhlá akce, která vždy na konci června odstartuje prázdniny a s tím také ježdění parních vlaků nejen o sobotách, ale také o nedělích a státních svátcích. Tento rok dostal Den dráhy navíc podtitul „Modelářský“ a v Osoblaze budou k vidění modely Klubu železničních modelářů z Ostravy – Zábřehu.

„Den dráhy se koná na Osoblažce již od roku 2002 a dnes je již tradiční akcí. Mnoho lidí ani neví, že právě Den dráhy byl jeden z prvních počinů pro turisty na úzkokolejce“, představuje tento „svátek železničářů“ David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Již od desáté hodiny budete moci na nádraží v Třemešné shlédnout ukázky modelářských prací s možností nákupu předmětů s železniční tématikou. Parní vlak poté z Třemešné odjede již tradičně v 10:45 a do Osoblahy dorazí v 12:03. Právě v Osoblaze bude na turisty čekat modelářsky program připravený členy Klubu železničních modelářů z Ostravy-Zábřehu.

„V místním skladišti budou k vidění dvě kolejiště velikosti H0e a TT, pro děti bude navíc připravené speciální trenažérové kolejiště. K tomu všemu bude možnost zakoupení upomínkových předmětů a předmětů s železniční tematikou.“ láká na Modelářský Den dráhy David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky. Modely ale nejsou všechno, co pro turisty v tento ten připravili Slezské zemské dráhy.

Dva parní vlaky za cenu jednoho

Po obhlédnutí modelů si mohou návštěvníci udělat výlet i s druhou parní lokomotivou „Rešica“, která se vydá v 12:40 z Osoblahy do Slezských Rudoltic. „V tomto spoji navíc mohou cestující využít speciální nabídky, kdy cestující se zpátečním lístkem Třemešná – Osoblaha – Třemešná má jednu cestu vlakem s „Rešicou“ v čele zdarma“, zmiňuje speciální nabídku Pavel Schreier ze Slezských zemských drah. Ve Slezských Rudolticích má parní vlak 25minutový pobyt a zpět odjíždí v 13:35. Do Osoblahy dojede v 14:11. Návštěníci tak mohou stihnout nejen prezetací modelářských prací, ale i parní vlak zpátky do Třemešné, který z Osoblahy vyjede v 15:08 a do Třemešné dorazí v 16:39. A koho zaujmou modely natolik, že sám bude chtít přiložit ruku k dílu, bude u ostravských modelářů jen vítán. Hledají totiž nové členy!

Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF nebo DOC.