Dub 202017
 

Po zimním spánku opět vyjedou 8. května historické parní lokomotivy s turistickými vagóny na úzkorozchodnou železnici spojující Třemešnou a Osoblahu něžně přezdívanou „Osoblažka“. Zahájí tak turistickou sezónu na Osoblažsku, které má turistům mnoho co nabídnout. Nejen místní úzkokolejka ale také obce, zámky a další zajímavosti pro turisty připravili na léto bohatou nabídku zajímavých programů, které se budou v tento den prezentovat. Navíc díky ozvučení soupravy parního vlaku se cestující dozvědí vše podstatné i během jízdy vlaku!

Zahájení sezóny započne již tradičně na nádraží Třemešná ve Slezsku v deset hodin dopoledne. „Pro návštěvníky máme přichystáno vystoupení umělců ze Slezského souboru Heleny Salichové a také zajímavé stánky našich partnerů. Například u stánku turistické oblasti Jeseníky se dozvíte, proč zrovna Jeseníky jsou ideální destinace pro Vaši dovolenou“ láká na zajímavý program David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Tradičním vrcholem před odjezdem vlaku z Třemešné okolo půl jedenácté bude symbolické zahájení sezóny. „Minulé roky jsme zde křtili nové logo Mikroregionu Osoblažsko nebo zahajovali oplatkovou soutěž pro turisty“ vzpomíná Pavel Schreier ze Slezských zemských drah. Tento rok bude za hvizdu píšťal parních lokomotiv pokřtěn nový razicí přístroj na mince, který pořídilo město Krnov v návaznosti na soutěž, která má lákat turisty do regionu na místní rozhledny. Následně se parní vlak v 10:45 vydá na svou známou cestu do Osoblahy.

„Během jízdy vlaku se zároveň turisté dovědí mnohé zajímavosti nejen o trati ale také o Mikroregionu Krnovsko, který ozvučení soupravy financoval. Jednotlivé obce zde představí své významné atraktivity a turisté se tak dozví, kde po výstupu z vlaku mohou pokračovat. Na českých železnicích jsme v tomto směru informování turistů průkopníky“ připomíná výhody ozvučení soupravy Chovančík.

Po příjezdu parního vlaku do Osoblahy v 12:03 započne druhá část slavnostního programu zahájení sezóny. „Na nádraží v Osoblaze budou připraveny stánky s občerstvením, místními produkty a na návštěvníky zde čeká například i divadelní představení“ láká na pestrý program Chovančík. Představí se zde Osoblažský cech se svými projekty a také se svou společností Sladké Osoblažsko, která vyrábí marmelády z místních produktů nebo Paličkovaná krajka, která má na Osoblažsku dlouhou tradici a řadí se k významným produktům regionu.

V 12:30 bude připraveno na nádraží pro návštěvníky vystoupení Osoblažského ochotnického divadla, které si pro tuto významnou akci připravilo pásmo zábavných scének. Po skončení vystoupení mají turisté možnost dále navštívit například blízkou Minifarmu Osoblaha, kde budou pro děti připraveny projížďky na koních nebo se mohou vydat do městečka navštívit Osoblažské retromuzeum, které sbírá artefakty z období socialismu nebo významný Židovský hřbitov.

Parní vlak se poté vydá na cestu zpět v 15:10 a do Třemešné dorazí v 16:41.

„Zahájení turistické sezóny je ale pouze jeden ze střípků akcí a programů, které připravují atraktivity na Osoblažsku“ zdůrazňuje Chovančík a ihned zmiňuje další akce, které následují v osoblažském regionu po zahájení turistické sezóny. Například tradiční zahájení zámecké sezóny na zámku Linhartovy, které se uskuteční v sobotu 20. května. Naopak zámek Slezské Rudoltice už mohou turisté navštívit každý květnový víkend od 10 do 17 hodin vyjma polední hodinové přestávky.

Samotná letní sezóna propukne na Osoblažsku v červnu, kdy začnou jezdit od 3. června nejprve každou sobotu parní vlaky. A právě 3. června vyjede pro děti Pohádkový parní vlak s Loupežníkem Hotzenplotzem. Turistům také doporučujeme přijet i v sobotu 10. června, kdy budou moci navštívit v Osoblaze tematickou hru „Hry bez hranic Mikroregionu Krnovsko“ a sledovat tak, jak obce místního regionu mezi sebou bojují v duchu Her bez hranic, které mnozí mohou znát z televizní obrazovky počátku 90. let.

Během léta, kdy budou parní vlaky jezdit každý víkend je navíc ve spolupráci s Mikroregionem Osoblažsko a obcemi Osoblažska připravováno mnoho dalších tematických vlaků. Za všechny jmenujme například parní vlak na IV. ročník Velkého lukostřeleckého turnaje na zámku Slezské Rudoltice v sobotu 15. července popřípadě Strašidelný večerní vlak do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích v sobotu 26. srpna nebo Gastrovlak na VI. ročník Gastrofestivalu „Ochutnej Osoblažsko“ do Osoblahy v sobotu 2. září. Parní vlaky pak svou letní sezónu uzavřou třetí sobotu (v září jezdí vlaky pouze o sobotách) v měsíci – 16. září.

PŘEHLED TEMATICKÝCH VLAKŮ NA OSOBLAŽSKÉ ÚZKOKOLEJCE
KVĚTEN
8. 5. – Slavnostní zahájení turistické sezóny na Osoblažsku
ČERVEN
3. 6. – Pohádkový vlak s Loupežníkem Hotzenplotzem
10. 6. – Hry bez hranic Mikroregionu Krnovsko v Osoblaze
24. 6. – Den dráhy Třemešná – Osoblaha
ČERVENEC
8. 7. – FAJNE LÉTO na úzkokolejce
15. 7. – IV. Velký lukostřelecký turnaj ve Slezských Rudolticích
22. 7. – Osoblažské hudební léto v Osoblaze
SRPEN
19. 8. – Dožínky ve Slezských Rudolticích
26. 8. – Strašidelný večerní vlak na strašidelný zámek do Slezských Rudoltic
ZÁŘÍ
2. 9. – Gastrovlak na VI. Gastrofestival „Ochutnej Osoblažsko“ v Osoblaze
LISTOPAD
11. 11. – Svatomartinský vlak na Svatomartinské hody v Bohušově
PROSINEC
2. 12. – Mikulášský vlak

KROMĚ těchto tematický vlaků jezdí parní vlak v letní sezóně:
– každou sobotu v červnu
– každou sobotu, neděli a svátek v červenci a srpnu
– první tři soboty v září

Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF nebo DOC.