Říj 252017
 

Již třináctý rok vypravují Slezské zemské dráhy parní vlak na tradiční Svatomartinské hody do Bohušova. Husí stehna se zelím nebo dobrá slivovice již tradičně patří k listopadu na Osoblažsku. Nejinak tomu bude i v sobotu 11. listopadu, přímo v den svatého Martina, který také nebude chybět!

Parní vlak s lokomotivami „Rešica“ a „Faur“ vyrazí z nádraží Třemešná ve Slezsku v 10:45. Ale ještě, než se parní vlak vydá na trať, na nádraží dorazí svatý Martin na bílém koni se Svatomartinským vínem. Slavnostně otevře první láhev Svatomartinského vína a vypraví parní vlak na svou tradiční cestu směr Bohušov. Během cesty budou moci cestující ochutnat Svatomartinské víno, které bude také k dostání na Svatomartinských hodech.

Do Bohušova, cíle mnoha turistů, parní vlak dorazí v 11:51 a na všechny zde čeká bohatý program v místním rekreačním areálu a Penzionu Pod Duby. Kromě tradičních husích stehen se zelím budete moci okusit zvěřinový guláš, bramborové placky nebo slavnostní Bohušovské koláčky. K zapití pak doporučujeme dobré pivo, svařené víno, čaj s rumem či jiné alkoholické nápoje. Při konzumaci pak můžete zhlédnout bohatý doprovodný program.

Od 13 hodin vystoupí imitátor a lidový vypravěč Libor Pantůček se svými humornými scénkami, kterého ve 14 hodin vystřídají členové spolku ZAIFERUS se svými dravci. Můžete se těšit na 12 – 15 druhů dravců, mezi nimiž nebude chybět orel mořský, raroh, sova či sýček. Nebude chybět ani možnost focení s dravci.  O zábavu po 15 hodině se pak postará cimbálová muzika KUBALOVCI. Po celý den pak bude možnost jízdy na koních, zhlédnutí a prodej Osoblažské krajky nebo pro děti výroba Martinských husiček.

Návštěvníci mohou následně využít zpátečního spojení parním vlakem, který z Bohušova vyjíždí v 15:20 a do Třemešné dorazí v 16:39. V Bohušově bude ovšem program pokračovat až do 18 hodiny s DJ Viktorem Cigánkem.

Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF nebo DOC.