Úno 072018
 

Než se naplno rozběhnou přípravy na novou sezónu, pustili jsme se ještě do malých úprav a především aktualizace našeho webu. Největší dluh jsme měli v sekci Historie, která se zastavila na konci roku 2013.

Při sepisování a vzpomínání, co se vlastně těch posledních 5 let událo, nás zasáhla vcelku nostalgická nálada. Podivujeme se na tím, jak ten čas utekl a přijde nám až neuvěřitelné, co vše se za ta léta změnilo. Co vše jsme udělali jako malá dopravní společnost závislá na dotacích, sponzorských darech a stále se opírající především o práci dobrovolníků. Posuďte sami. Rozšířili jsme provoz parních vlaků, zavedli několik nových druhů vlaků a množství tématických akcí. Rozšířili jsme vozový park, zachránili dvě původní vozidla před likvidací a několikrát do roka se po Osoblažce prohánějí obě naše parní lokomotivy.

Bojovali jsme i s přírodou. Polovinu prázdnin roku 2015 jsme nemohli jezdit s párou kvůli extrémnímu suchu. V zimě jsme měli jízdy připomínající spíše teplý podzim nebo chladnější léto. Následující léto jsme zase zažili víkendy, kdy se teplota držela na 10°C. Vrcholem našeho snažení a symbolickým dárkem k 10. výročí provozu našich vlaků byla jízda prezidenta republiky Miloše Zemana parním vlakem z Třemešné do Osoblahy v listopadu 2014.

Zde je asi na místě opět poděkovat všem sponzorům, především pak Moravskoslezskému kraji. Dále je třeba poděkovat všem našim kolegům, bez kterých by parní vlaky jen stěží jezdily. A děkujeme také Vám, našim návštěvníkům a fanouškům, bez kterých by vlastně ani nemělo smysl ty vlaky vypravovat.