Čvn 072020
 

Přes všechny nesnáze a překážky kvůli koronaviru se nadšencům na Osoblažce daří kompletovat lokomotivu Malý štokr, která by měla zahájit v sobotu 20. černa sezónu parních vlaků na úzkokolejce do Osoblahy. Od 8. června si již mohou cestující rezervovat místenky v rezervačním systému na první parní vlaky. Letní sezóna na Osoblažce bude rozšířena a pozměněna a vlaková souprava se poveze na „světové vlně“.

Zahájení letní sezóny bude v sobotu 20. června od 10:15 na nádraží v Třemešné ve Slezsku. „Největším lákadlem bude bezesporu opravená parní lokomotiva Malý štokr, která během zimní přestávky prošla generální opravou“ zmiňuje hlavní lákadlo sobotní jízdy Pavel Schreier ze Slezských zemských drah. Parní lokomotivu Malý štokr vyrobila plzeňská škodovka v roce 1949 pro jugoslávské lesní železnice. V 70. letech jí zachránil rakouský spolek nadšenců Club760 a od roku 2009 jezdí včele parních vlaků na Osoblažské úzkokolejce. „Lokomotiva takovou generální opravu ještě nezažila a proto věříme, že bude ještě dlouho v provozním stavu“ zmiňuje Schreier. Na generální opravdu získaly Slezské zemské dráhy dotační prostředky od Moravskoslezského kraje ale také od jednotlivých dárců, kteří na opravdu mohli (a stále mohou) přispět na speciální transparentní účet.

Další částí programu v Třemešné bude předání voucheru na odběr 200 litrů desinfekce od firmy ChemServis EU, která se rozhodla že podpoří parní vlaky právě dodáním dezinfekčních prostředků. “Naše firma si uvědomuje svou společenskou odpovědnost, a proto se rozhodla že podpoří parní vlaky na Osoblažce a zajistí tak ochranu zdraví cestujících“ zmiňuje důvody Leoš Kysela, jednatel společnosti ChemServis EU. Cestující tak budou mít k dispozici na toaletách desinfekci a celá vlaková souprava bude pravidelně desinfikována.

Právě pandemie koronaviru omezila přípravy letní sezóny a také zapříčinila, že byly zrušeny celkem tři jízdy parních vlaků včetně již tradiční zahajovací jízdy 8. května. Nadšenci se ale rozhodli, že se pokusí využít současné situace a rozšíří nabídku provozu parních vlaků. Parní vlaky tak budou v provozu v červnu i o nedělích. „Věříme, že si turisté cestu na Osoblažsko najdou. Společně s Moravskoslezským krajem jsme se zapojili do projektu MÁME SVĚTOVÝ KRAJ, který kupříkladu Osoblažskou úzkokolejku připodobňuje k parnímu vlaku do Bradavic. Projekt se snaží přilákat tuzemské turisty do Moravskoslezského kraje. Díky podpoře také uvažujeme, že rozšíříme provoz i během letní sezóny nebo sezónu provozu prodloužíme až do října. Na stole je mnoho variant ale červnové neděle jsou již definitivně rozhodnuty“ říká David Chovančík ze Slezských zemských drah.

Parní vlak z Třemešné vyrazí na svou známou cestu do Osoblahy v 10:45. Do Osoblahy dorazí v 12:03. „Vzhledem k současné situaci jsme v Osoblaze nepřipravili doprovodný program jako v minulých letech, cestující ale mohou navštívit místní památky nebo se občerstvit v místním pohostinství,“ zmiňuje Chovančík. Ale cestující během celé sezóny o oblíbené tematické vlaky nepřijdou.

Během letní sezóny připravujeme například již tradiční akci FAJNE LÉTO, která se uskuteční v sobotu 11. července nebo Strašidelný vlak do Strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích v sobotu 29. srpna. Některé akce se ale vzhledem k současné situaci neuskuteční, jako například Osoblažské hudební léto v sobotu 18. června nebo Dožínky ve Slezských Rudolticích v sobotu 15. srpna. Naopak je ale v plánu uspořádat přes léto doplňkové tematické vlaky. Doporučujeme sledovat naše webové stránky www.osoblazsko.com.

Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF nebo DOC.