Čvn 172020
 

Parní lokomotiva je stroj s historií, který je ovšem v lecčems nevyzpytatelný. Právě o tom se přesvědčili nadšenci ze Slezských zemských drah, kteří v sobotu 20. června měli vyjet do nové letní sezóny s lokomotivou Malý štokr. Tato lokomotiva z roku 1949 prošla na přelomu let 2019 a 2020 generální opravou. První jízdy lokomotivy po návratu do Třemešné vypadaly slibně, ale před zkušební jízdou lokomotivy s celou vlakovou soupravou došlo na lokomotivě k technické závadě, která si vyžádá delší čas k opravě. “Je nám to velmi líto, ale start lokomotivy Malý štokr musíme odložit na léto, do té doby bude včele parních vlaků druhá parní lokomotiva Rešica, které bude operativně pomáhat dieselová lokomotiva Faur“, zmiňuje těžkosti nadšenců David Chovančík ze Slezských zemských drah.

Osoblažskou úzkokolejku, která v minulých letech zažívala růst návštěvnosti i investic velmi zbrzdila pandemie Koronaviru. „Na opravě lokomotivy jsme téměř 3 týdny nemohli pracovat, museli jsme navíc zrušit jízdy v květnu a částečně v červnu. Museli jsme také přijmout opatření proti šíření koronaviru, takže v našem vlaku je povinné zakrytí dýchacích cest. Další špatnou zprávou je ohrožené financování projektu oprav dalších nádražních budov na úzkokolejce. A teď ještě problémy s lokomotivou. Věříme, že to ale vše zvládneme a ustojíme. My se jen tak nedáme!“, říká k napjaté situaci Chovančík.

I nadále ovšem platí, že sezóna parních vlaků na Osoblažce začne 20. června. „Na nádraží v Třemešné bude vyhrávat kapela WAGÓN, bude se předávat voucher na odběr 200 litrů dezinfekce od firmy ChemServis EU a na cestující čeká i bohaté občerstvení v Pivním vagónu včetně čepovaného piva“, zve i přes všechny těžkosti turisty na první jízdu vlaku Chovančík.

Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF nebo DOC.