Čvc 022017
 

V sobotu 8. července se na Osoblažské úzkokolejce bude konat již 6. ročník tradiční putovní akce FAJNE LÉTO, která Vás celé léto bude provázet po technických památkách v Moravskoslezském kraji sdružených do virtuální stezky technických atraktivit zvané TECHNOTRASA. Můžete se opět těšit na několikahodinový program s tematicky oblečeným moderátorem, různé soutěže, zábavná představení a další zábavné i sportovní aktivity včetně drobných výher. Na úzkokolejku navíc tento den vyrazí i speciální druhý parní vlak z Osoblahy do Slezských Rudoltic a zpět s lokomotivou Rešica.

Program začíná již od 10:15 hodin na nádraží v Třemešné. Na nástupišti bude vyhrávat country kapela Wagon, která navodí trampskou atmosféru. Odjezd vlaku z Třemešné je pak v 10:45, kdy do vlaku nastoupí kapela Country sousedi, která zpestří cestu parním vlakem až do Osoblahy.

Na nádraží v Osoblaze začíná zábavný program po příjezdu parního vlaku v 12:03. Na nádraží nebudou chybět ani poníci pro děti. Pro ty, které zajímá éra Pony expressu, bude v 12.40 hodin vypraven speciální parní vlak z Osoblahy do Slezských Rudoltic.

Tam už budou jezdci Ponny expressu hřebelcovat své koně, aby byli připraveni vyrazit do Osoblahy i s poštovními zásilkami v sedlové brašně. Po půlhodinové přestávce vyrazí ze Slezských Rudoltic do Osoblahy jak parní lokomotiva, tak poštovní kurýři na koních. Dovezou poštu z Rudoltic do Osoblahy rychle a spolehlivě? To uvidíte po 14. hodině na osoblažském nádraží.

„Pony express byla kurýrní služba jezdců na koních, kterou vytlačila konkurence telegrafu a parních lokomotiv. A právě tyto dávné události oživíme v rámci Fajneho léta na Osoblažce“ zmiňuje spojení parních a koňských sil David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Celý program akce finančně podpořil Moravskoslezský kraj z dotačního programu Podpora technických atraktivit v Moravskoslezském kraji v roce 2017. “Moravskoslezský kraj provoz našeho vlaku podporuje každoročně a díky tomu se snažíme do osoblažského regionu přitáhnout stále více turistů, které tento region potřebuje jako sůl. Navíc se nám daří díky dotaci udržet provozuschopné lokomotivy a vozy a navíc ještě postupně rekonstruujeme zázemí pro provoz parního vlaku“, vysvětluje dobrou spolupráci s krajem Pavel Schreier ze Slezských zemských drah.

 

Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF nebo DOC.